Winkelmand

De Blue Zones

Deze week komt voor mij een grote wens uit: een week schrijven in één va de vijf “Blue Zones” ter wereld. Wat is een Blue zone?
 
In de wereld zijn vijf gebieden geïdentificeerd waar buitenproportioneel veel mensen ouder dan honderd jaar worden. Deze gebieden heten de Blue Zones. Sardinië is zo’n blue zone. Aangezien ik in dit mooie leven graag heel oud wil worden, ben ik in Sardinië op zoek gegaan naar het grote geheim om de leeftijdsgrens van honderd jaar te passeren. Mijn bevindingen komen terecht in mijn nieuwe lifestyle-boek. Alvast een voorproefje.
 
Klimaat
Allereerst is de Sardijnse bevolking gezegend met een middellands zeeklimaat met veel zon, weinig vocht, een zeebries en intense kleuren. De zon zorgt voor de vitamine D, wat goed voor ons is.
 
Voedsel
In geheel Sardinië heb ik geen fastfood keten gezien. De lokale bevolking eet vooral wat de zee en het land hen schenkt: vis, pasta, verse pizza, veel verse kruiden, fruit, groenten en olijfolie. Ook maken de Sardijnen kaas op basis van geitenmelk. Kortom hier wordt biologisch, smaakvol en vers gegeten.
 
Stress
De Sardijnen blinken niet uit in een stressvol bestaan. Ze rijden rustig over de weg en maken ze zich niet zo druk. Rustig onder het werken een koffie gaan drinken in een bar met de krant voor je, is hier heel gewoon.
 
Familie
La famiglia è sacra!
De familiebanden zijn in Sardinië hecht en het individualisme is veel minder ver doorgeslagen in vergelijking met Nederland. Sardijnen eten gezamenlijk en nemen daar ook flink de tijd voor. Ook gaan ze als familie naar het strand en helpen elkaar waar nodig. Verbondenheid is een basisbehoefte van mensen om gelukkig te zijn. Eenzaamheid is hier een zeldzaamheid
 
Beweging
Sardinië is bergachtig, waardoor je sterke benen krijgt van het klimmen en lopen. De herders in het binnenland lopen dagelijks met hun kuddes geiten door de heuvels. Maar ook de doorsnee Sardijn beweegt veel.
 
Levenselixer
Het echte geheim van Sardinië is de biologische rode wijn. (cannonau di sardegna) Deze fantastische rode wijn bezit veel anti-oxidanten, die goed zijn tegen hart en vaatziekten en bescherming bieden tegen de vorming van kanker. Bij het avondeten drinken de Sardijnen rode wijn en ik dus een karafje vol.
 
In ieder geval zijn er slechtere plekken op de wereld om te schrijven aan een lifestyle boek.

Bericht delen?